Vanaf 01 november 2012 heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een nieuwe wet aangetroffen op basis van de Europese richtlijnen omtrent bleken van tanden en kiezen.

 

 

De regels vanaf 1 november 2012:

  • Tandbleekmiddelen die tot maximaal 6% waterstofperoxide bevatten of afgeven, mogen uitsluitend aan tandartsen worden verkocht. Tandartsen, of mondhygiënisten die onder rechtstreeks toezicht van de tandarts werken, mogen de producten alleen gebruiken bij personen van 18 jaar of ouder.
  • Tandbleekmiddelen die tot 0.1% waterstofperoxide bevatten of afgeven, mogen vrij aan consumenten worden verkocht. ‘Vrij’ wil zeggen: door ondernemers in drogisterijen, bleekshops, schoonheidssalons en via internet.
  • Op verpakkingen van tandbleekmiddelen die meer dan 0,1% waterstofperoxide bevatten of afgeven moet de exacte concentratie waterstofperoxide (H2O2) die aanwezig is, of de concentratie die uit andere verbindingen of mengsels vrijkomt, in procenten vermeld worden.
  • Ondernemers die tandbleekmiddelen verhandelen, moeten ervoor zorgen dat de producten veilig zijn en aan alle wettelijke eisen voldoen.
  • Vrijgevestigde mondhygiënisten en schoonheidsspecialisten mogen geen producten gebruiken met een waterstofperoxidegehalte hoger dan 0,1%. Dat mogen alleen tandartsen en mondhygiënisten binnen een tandartspraktijk.
  • De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) houdt toezicht op de toepassing van deze producten in de medische sector. De NVWA houdt toezicht op het verhandelen van de middelen via winkels, salons, internet en dental depots.

(bron:www.vwa.nl/onderwerpen/consumentenartikelen/dossier/tandbleekmiddelen/regels-per-1-november-2012)

 

 

Momenteel wordt er afgewacht op de adviezen van de Nederlandse Vereniging voor Mondhygiënisten, zij zijn samen met de Europese Mondhygiënisten Vereniging (EDHF) stappen aan het zetten om de nieuwe regeling aan te laten passen. Mocht u nog vragen hebben, neem gerust contact met mij op.